Welkom in een
gloednieuw stukje
Antwerpen!

Of spreken we beter over een vernieuwd stukje Antwerpen? Want het gebied kent natuurlijk al een hele geschiedenis. In 1877 opende hier het Antwerpse Slachthuis. Na de sluiting in 2006 bleef er een gigantisch braakliggend terrein achter met een al even machtig potentieel. Stad Antwerpen werkte met bouwheer Triple Living en Immobel daarom een masterplan uit om de Slachthuissite samen met de zones Lobroekdok en Noordschippersdok een nieuwe bestemming te geven als groene, duurzame en levendige wijk voor bewoners en omwonenden.

47 voetbalvelden
groot

Het terrein dat we onder handen nemen, is 235.000 m2 groot. Dat zijn ongeveer 47 voetbalvelden. Het grootste deel, zo’n 70% daarvan gaat naar nieuwe woningen: de komende jaren worden hier 2.045 nieuwe woonunits gebouwd.

Nieuwe Groene long
voor Antwerpen

Eén van de speerpunten van deze buurt wordt het groene karakter. In totaal krijgt de wijk er 40.000 m2 aan parken, pleinen, waterlandschap en speelzones bij. In een latere fase wordt ook de Lobroekkade een grote parkzone.

De Kalverwei wordt
groot buurtpark

Waar momenteel de Kalverstraat ligt, komt een park van 15.000 m2. Drie voetbalvelden groot, dus. De zogenaamde Kalverwei omvat behalve veel groen ook een speelzone voor kinderen met twee speeltuinen.

40.000 m², dat is vier keer de totale oppervlakte van de Groenplaats.

Het Vetten Osplein:
lekker gezellig

Dit wordt hét centrale horecaplein van de buurt, met gezellige terrassen, 27 nieuwe bomen, een basketveld en een gigantische fontein van 117 m2. Het plein is genoemd naar de historische veeprijskamp die hier tijdens de week van de vetten os georganiseerd werd. Met een oppervlakte van 5.670 m2 is het bijna zo groot als de populaire Dageraadplaats verderop in de stad.

De Slachthuishallen
blijven

In de iconische slachthuishallen komt er ruimte voor appartementen, creatieve economie en innovatieve ondernemers. AP Hogeschool krijgt er een duurzame hightech-campus waar vanaf 2025 zo’n 3.000 studenten les zullen volgen. De ronde gaten die je in de gevels van de oude hallen ziet, worden ramen. Mocht je ze willen natellen, het zijn er 448.

Er komt een zwemdok van wel 200 meter lang!

Zwemmen toegestaan!

De plannen voor de nieuwe wijk worden ook afgestemd met de plannen die kaderen in de aanleg van de Oosterweelverbinding. Ter hoogte van Slachthuis komt de Antwerpse Ring ondergronds en de ruimte die daarbij vrijkomt, wordt aangelegd tot groot park met zwemdok, sport- en speelzones en waterspeelplekken.

Multimodaal knooppunt

De omgeving van Schijnpoort, vlak bij Slachthuis, krijgt in de toekomst een multimodaal knooppunt: een superhandige mobiliteitshub waar je snel en makkelijk kan switchen tussen verschillende vervoersopties. Een goed uitgeruste fietsinfrastructuur wordt gecombineerd met een aantrekkelijk aanbod van openbaar vervoer met goede overstapmogelijkheden, openbare parkeerplaatsen en deelsystemen voor fietsen, steps en wagens.